Składniki :

  • – 350 g fileta z kurczaka (lub więcej)
  • – 1 opakowanie mrożonej włoszczyzny
  • – garść kiełków sojowych
  • – 6 grzybków mung
  • – 1 łyżka sosu sojowego
  • – 1 łyżeczka pikantnego sosu śliwkowego (lub inny pikantny produkt np. z firmy tao tao lub vifon)
  • – 1 łyżka wódki
  • – 1 mała cebula
  • – szczypiorek
  • – olej do smażenia

Wykonanie :

Cebulę zetrzeć na tarce, wódkę wymieszać z sosem śliwkowym, dodać cebulę. Mięso lekko rozbić tłuczkiem i pokroić na paski. Dodać mięso do marynaty i odstawić na 30 minut do lodówki. Grzybki namoczyć w gotowanej wodzie (moczyć około 20 minut). Mięso odsączyć z marynaty i smażyć na złoty kolor. Grzyby pokroić, smażyć razem z warzywami około 7 minut. Dodać mięso, sos sojowy i kiełki. Smażyć jeszcze razem przez chwilę. Podawać posypane szczypiorkiem.