Składniki :
- – 4 filety z piersi kurczaka
- – 8 plasterków wędzonego boczku
- – czerwona cebula
- – 6 pieczarek
- – 1/2 szklanki białego wina
- – 5 ząbków czosnku
- – 5 łyżek oliwy
- – łyżeczka otartej skórki z cytryny
- – kilka gałązek rozmarynu
- – sól i pieprz
Wykonanie :
Filety przekroić tak, by z każdego powstaly dwa płaty. Skropić białym winem wymieszanym z oliwą, posypać posiekanym czosnkiem, skórką z cytryny, solą i pieprzem. Przykryć, odstawić do lodówki co najmniej na 2 godziny. Cebulę i pieczarki pokroić w plasterki. Na każdym płacie mięsa ułożyć plasterek cebuli i pieczarki oraz rozmaryn. Ciasno owinąć boczkiem i spiąć wykałaczką. Piec około 30 minut w 190*C często smarując marynatą z wina. W połowie pieczenia odwrócić na drugą stronę.