Składniki :

  • 3 filety z dorsza podzielone na mniejsze kawałki
  • sosy : po 1 łyżce sosu sojowego, ostrygowego i słodko-kwaśnego
  • sól, pieprz, szczypta kurkumy
  • puszka mleczka kokosowego
  • mąka kukurydziana do zagęszczenia sosu
  • sok z połowy cytryny i otarta skórka
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 15 małych pieczarek
  • szklanka śmietanki 30%
  • 3 ząbki czosnku

Wykonanie :

Rybę przyprawić solą, pieprzem, kurkumą, sosami i odstawić na godzinę. Następnie na oleju z masłem usmażyć dorsza na rumiano z obu stron. Rybę zdjąć z patelni a na tłuszczu po smażeniu usmażyć posiekaną cebulę z czosnkiem, dodać posiekane pieczarki i smażyć aż zmiękną. Dodać sól, pieprz, śmietankę, mleko kokosowe, sok i skórkę cytrynową i dusić całość na małym ogniu 10 minut. Sprawdzić smak, doprawić, zagęścić sos i dodać usmażoną rybę. Dusić razem 5 minut. Podawać do ryżu z dodatkiem posiekanej kolendry lub natki.