Składniki :
- 3 filety z dorsza podzielone na mniejsze kawałki
- sosy : po 1 łyżce sosu sojowego, ostrygowego i słodko-kwaśnego
- sól, pieprz, szczypta kurkumy
- puszka mleczka kokosowego
- mąka kukurydziana do zagęszczenia sosu
- sok z połowy cytryny i otarta skórka
- 1 mała cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 15 małych pieczarek
- szklanka śmietanki 30%
- 3 ząbki czosnku
Wykonanie :
Rybę przyprawić solą, pieprzem, kurkumą, sosami i odstawić na godzinę. Następnie na oleju z masłem usmażyć dorsza na rumiano z obu stron. Rybę zdjąć z patelni a na tłuszczu po smażeniu usmażyć posiekaną cebulę z czosnkiem, dodać posiekane pieczarki i smażyć aż zmiękną. Dodać sól, pieprz, śmietankę, mleko kokosowe, sok i skórkę cytrynową i dusić całość na małym ogniu 10 minut. Sprawdzić smak, doprawić, zagęścić sos i dodać usmażoną rybę. Dusić razem 5 minut. Podawać do ryżu z dodatkiem posiekanej kolendry lub natki.