Składniki :
- 2 duże i grube filety z dorsza lub innej ulubionej ryby
Sos :
- 2 cebule białe
- 2 cebule czerwone
- główka czosnku
- 1 słodkie jabłko
- 3 łyżki ostrego keczupu lub sosu bbq
- łyżka masła
- sól i pieprz do smaku, ostra papryka w płatkach
- 2 szklanki rosołu drobiowego, warzywnego lub ostatecznie z kostki lub na jarzynce
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego koperku
Wykonanie :
Na początku należy przygotować sos : wszystkie składniki poza zieleniną ugotować do miękkości, sprawdzić smak, doprawić i zmiksować na gładko. Dodać zieleninę i tak przygotowanym sosem zalać filety ułożone w naczyniu żaroodpornym lub na małej blaszce i zapiekać na rumiano w 200*C z grzaniem góra-dół. Podawać z pieczonymi ziemniakami i sałatką.