Składniki :

  • 2 duże i grube filety z dorsza lub innej ulubionej ryby

Sos :

  • 2 cebule białe
  • 2 cebule czerwone
  • główka czosnku
  • 1 słodkie jabłko
  • 3 łyżki ostrego keczupu lub sosu bbq
  • łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku, ostra papryka w płatkach
  • 2 szklanki rosołu drobiowego, warzywnego lub ostatecznie z kostki lub na jarzynce
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego koperku

Wykonanie :

Na początku należy przygotować sos : wszystkie składniki poza zieleniną ugotować do miękkości, sprawdzić smak, doprawić i zmiksować na gładko. Dodać zieleninę i tak przygotowanym sosem zalać filety ułożone w naczyniu żaroodpornym lub na małej blaszce i zapiekać na rumiano w 200*C z grzaniem góra-dół. Podawać z pieczonymi ziemniakami i sałatką.