Składniki :

  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek kolendry
  • 1 pierś z kurczaka
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 mała puszka/słoiczek pędów bambusa
  • sól, pieprz, 1 łyżeczka żółtej pasty curry, odrobina pasty tamaryndowej
  • łyżka oleju kokosowego
  • ryż do podania
  • pół szklanki wody lub rosołu

Wykonanie :

Na oleju kokosowym wysmażyć posiekaną w piórka cebulę razem z posiekanymi w paski paprykami a gdy całość się podsmaży dodać posiekany czosnek, chwilę razem smażyć cały czas mieszając po czym dodać pędy bambusa, imbir i podlać odrobinę rosołem lub wodą. Dusić na bardzo wolnym ogniu. Mięso pokroić w paski, przyprawić solą, pieprzem, sosem sojowym, pastą curry i tamaryndową i usmażyć na oleju kokosowym. Dodać do duszących się warzyw. Dusić całość 10 minut, sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby do smaku i przed podaniem wymieszać z posiekaną kolendrą. Podawać z ryżem.