Składniki :
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- pęczek kolendry
- 1 pierś z kurczaka
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
- 1 zielona papryka
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 mała puszka/słoiczek pędów bambusa
- sól, pieprz, 1 łyżeczka żółtej pasty curry, odrobina pasty tamaryndowej
- łyżka oleju kokosowego
- ryż do podania
- pół szklanki wody lub rosołu
Wykonanie :
Na oleju kokosowym wysmażyć posiekaną w piórka cebulę razem z posiekanymi w paski paprykami a gdy całość się podsmaży dodać posiekany czosnek, chwilę razem smażyć cały czas mieszając po czym dodać pędy bambusa, imbir i podlać odrobinę rosołem lub wodą. Dusić na bardzo wolnym ogniu. Mięso pokroić w paski, przyprawić solą, pieprzem, sosem sojowym, pastą curry i tamaryndową i usmażyć na oleju kokosowym. Dodać do duszących się warzyw. Dusić całość 10 minut, sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby do smaku i przed podaniem wymieszać z posiekaną kolendrą. Podawać z ryżem.