Składniki :

  • 10 żołądków drobiowych
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 1 seler
  • zielona fasolka [z mrożonki]
  • sól, pieprz, przyprawa do flaków, ostra czerwona papryka, 4 kostki rosołowe warzywne, ziela angielskie, liście laurowe, majeranek
  • natka pietruszki
  • lubczyk [bulion]

Wykonanie :
Żołądki gotować w wodzie z dodatkiem pieprzu i kostek rosołowych przez minimum godzinę [wywar osolić w drugiej połowie gotowania] co jakiś czas szumując bulion by był klarowny.
W połowie gotowania dodać warzywa i przyprawy i dalej gotować tak długo aż żołądki będą miękkie [czas gotowania zależy od wielkości żołądków ale by były miękkie należy je gotować nie mniej niż godzinę albo i nawet 1,5h]
Bulion po gotowaniu żołądków przecedzić przez sitko.
Mięso pokroić w dość cienkie paseczki.
Dodać pokrojone żołądki do przecedzonego bulionu razem z fasolką i zieleniną i gotować tak długo aż fasolka będzie miękka ale nie rozgotowana.
Marchew z gotowania pokroić w plasterki i dodać do zupy.
Na koniec w razie potrzeby jeszcze doprawić zupę solą lub innymi przyprawami i ewentualnie zagęścić mąką [nie jest to konieczne]