Składniki :

  • 1 czerwona drobno posiekana cebula
  • 1 mała pokrojona w kostkę marchewka
  • 2 łyżki masła
  • 0,5 kg mielonej wołowiny [dla chętnych może być zastąpiona wieprzowiną]
  • flaczki wołowe [opakowanie suchych mrożonych i ugotowanych w domowym rosole warzywno-drobiowym]
  • 2 szklanki białego wytrawnego wina
  • puszka pomidorów rozdrobnionych
  • 2 ząbki czosnku
  • utarty parmezan do podania
  • sól, pieprz, czerwona słodka i ostra papryka, przyprawa do flaków i gulaszu, ziele angielskie, liście laurowe
  • natka pietruszki

Wykonanie :

Na początku należy ugotować flaczki w rosole i po przecedzeniu odstawić na bok.
Cebulę i marchewkę usmażyć na maśle z dodatkiem przeciśniętego czosnku, dodać mielone mięso, po chwili smażenia dodać wszystkie przyprawy, ponownie chwilę smażyć, dodać flaczki, podlać całość 2 szklankami wina, dodać pomidory, posiekaną natkę i całość dusić 30 minut na małym ogniu.
Sprawdzić smak, zagęścić w razie potrzeby, doprawić i przed podaniem posypać tartym parmezanem.