Składniki :
- 1 czerwona drobno posiekana cebula
- 1 mała pokrojona w kostkę marchewka
- 2 łyżki masła
- 0,5 kg mielonej wołowiny [dla chętnych może być zastąpiona wieprzowiną]
- flaczki wołowe [opakowanie suchych mrożonych i ugotowanych w domowym rosole warzywno-drobiowym]
- 2 szklanki białego wytrawnego wina
- puszka pomidorów rozdrobnionych
- 2 ząbki czosnku
- utarty parmezan do podania
- sól, pieprz, czerwona słodka i ostra papryka, przyprawa do flaków i gulaszu, ziele angielskie, liście laurowe
- natka pietruszki
Wykonanie :
Na początku należy ugotować flaczki w rosole i po przecedzeniu odstawić na bok.
Cebulę i marchewkę usmażyć na maśle z dodatkiem przeciśniętego czosnku, dodać mielone mięso, po chwili smażenia dodać wszystkie przyprawy, ponownie chwilę smażyć, dodać flaczki, podlać całość 2 szklankami wina, dodać pomidory, posiekaną natkę i całość dusić 30 minut na małym ogniu.
Sprawdzić smak, zagęścić w razie potrzeby, doprawić i przed podaniem posypać tartym parmezanem.