Składniki :

  • 2 szklanki suszonych grzybów długo gotowanych w osolonej lekko wodzie, odcedzonych [wywar zachowujemy] i pokrojonych w paseczki a następnie wysmażonych z 3 posiekanymi drobno cebulami i 2 ząbkami czosnku na łyżce masła
  • 2 łyżki majeranku
  • 4 łyżki serka mascarpone
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2,5l rosołu drobiowego
  • 2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 0,3 kg karkówki wieprzowej pokrojonej w drobną kosteczkę i podsmażonej na rumiano na maśle
  • mąka do ewentualnego lekkiego zaciągnięcia zupy
  • szklanka kaszy pęczak
  • sól, pieprz

Wykonanie :

Rosół zagotować, zmniejszyć grzanie, dodać wino, pęczak, podsmażoną karkówkę, sól, pieprz, mascarpone, majeranek, grzyby z cebulą i całość gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając aż pęczak i mięso będzie gotowe. Sprawdzić smak, doprawić, dodać zieleninę, zagęścić mąką [ewentualnie] i pogotować jeszcze milka chwil. Podawać z czosnkowymi grzankami.