Składniki :

  • 2,5 l bulionu warzywnego (gotowanego z przyprawami)
  • 0,5 l wody
  • opakowanie mrożonych krążków kalmarów
  • opakowanie mini krewetek
  • 1 puszka rozdrobnionych pomidorów
  • natka pietruszki
  • sok z cytryny
  • 4 ząbki czosnku
  • 1cm świeżego imbiru
  • 2 czerwone papryki
  • 2 żółte papryki
  • pędy bambusa
  • łyżka masła
  • szczypiorek
  • sól,pieprz,curry,słodka i ostra papryka

Wykonanie :

Do wywaru warzywnego dolać wodę, zagotować,dodać pomidory,pokrojone w paski papryki,posiekaną natkę pietruszki,imbir w całym kawałku,pędy bambusa i całość gotować 10 minut. Na maśle usmażyć kalmary z krewetkami z dodatkiem przypraw,przeciśniętego czosnku,soku cytrynowego a następnie dodać o gotującej się zupy. Całość razem gotować na bardzo małym ogniu przez 10 minut. Sprawdzić smak,ewentualnie doprawić wedle upodobań i podawać z makaronem,ryżem i ewentualnie świeżą kolendrą.