Składniki :

  • 0,5 kg drobiowych żołądków
  • 4 cebule
  • olej
  • masło
  • szklanka rosołu z kury
  • łyżka sosu sojowego
  • główka czosnku
  • pieprz, sól, curry, ostra i słodka papryka
  • natka pietruszki
  • suszone papryczki chili

Wykonanie :

Żołądki pociąć w cienkie paseczki, umyć i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem sporej ilości papryczek chili.
Odcedzić na sitku i odstawić na bok.
Cebulę posiekać drobno i usmażyć na oleju z masłem.
Dodać do cebuli żołądki, podlać bulionem i dusić 10 minut.
Doprawić sosem sojowym, solą, pieprzem, paprykami, curry i dodać drobno posiekany czosnek.
Dusić 5 minut.
Dodać posiekaną natkę pietruszki i ewentualnie świeżą natkę kolendry.
Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić i według uznania – sos zagęścić mąką.
Podawać z makaronem ryżowym lub ryżem.