Składniki :
- 0,5 kg drobiowych żołądków
- 4 cebule
- olej
- masło
- szklanka rosołu z kury
- łyżka sosu sojowego
- główka czosnku
- pieprz, sól, curry, ostra i słodka papryka
- natka pietruszki
- suszone papryczki chili
Wykonanie :
Żołądki pociąć w cienkie paseczki, umyć i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem sporej ilości papryczek chili.
Odcedzić na sitku i odstawić na bok.
Cebulę posiekać drobno i usmażyć na oleju z masłem.
Dodać do cebuli żołądki, podlać bulionem i dusić 10 minut.
Doprawić sosem sojowym, solą, pieprzem, paprykami, curry i dodać drobno posiekany czosnek.
Dusić 5 minut.
Dodać posiekaną natkę pietruszki i ewentualnie świeżą natkę kolendry.
Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić i według uznania – sos zagęścić mąką.
Podawać z makaronem ryżowym lub ryżem.