Składniki :
- 1 kg żołądków drobiowych
- kilka prawdziwków
- kilka małych pieczarek
- warzywa rosołowe
- sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe
- lubczyk
- majeranek
- natka pietruszki
- fasolka szparagowa
- brukselka
Wykonanie :
Żołądki ugotować w osolonej wodzie [2h] a następnie pokroić w paseczki jak flaczki wołowe. Do garnka nalać świeżej wody, dodać ugotowane żołądki, warzywa rosołowe [marchew, pietruszka, seler, por, czosnek + przyprawy] i gotować całość do miękkości warzyw. Następnie dodać brukselki, fasolkę, zieleninę, pokrojone w plasterki grzyby, majeranek i gotować kolejne 30 minut na małym ogniu pod przykryciem. Na koniec sprawdzić smak, ewentualnie doprawić do smaku.
Zupa dobrze smakuje z dodatkiem przyprawy do gulaszu lub do flaków.