Składniki :

  • 1 kg żołądków drobiowych
  • kilka prawdziwków
  • kilka małych pieczarek
  • warzywa rosołowe
  • sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe
  • lubczyk
  • majeranek
  • natka pietruszki
  • fasolka szparagowa
  • brukselka

Wykonanie :

Żołądki ugotować w osolonej wodzie [2h] a następnie pokroić w paseczki jak flaczki wołowe. Do garnka nalać świeżej wody, dodać ugotowane żołądki, warzywa rosołowe [marchew, pietruszka, seler, por, czosnek + przyprawy] i gotować całość do miękkości warzyw. Następnie dodać brukselki, fasolkę, zieleninę, pokrojone w plasterki grzyby, majeranek i gotować kolejne 30 minut na małym ogniu pod przykryciem. Na koniec sprawdzić smak, ewentualnie doprawić do smaku.

Zupa dobrze smakuje z dodatkiem przyprawy do gulaszu lub do flaków.