Składniki :

  • opakowanie suchych flaków [nie w rosole i bez warzyw]
  • 3l domowego przecedzonego rosołu drobiowego
  • 1 opalona na gazie cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie sól, pieprz
  • 2 szklanki białego wytrawnego wina
  • puszka pomidorów [zbledować na gładki krem]
  • utarty mały kawałek parmezanu
  • natka pietruszki

Wykonanie :

Do rosołu wrzucić flaki i gotować z dodatkiem przypraw 30 minut na małym ogniu. Dodać opaloną cebulę, przeciśnięty czosnek, wino, zblendowane pomidory i parmezan z posiekaną natką. Gotować kolejne 20 minut na małym ogniu pod przykryciem. Na koniec sprawdzić smak, doprawić w razie konieczności i ewentualnie zagęścić mąką. Podawać z pieczywem.