Składniki :

  • 0,5 kg mięsa wołowego z dowolnego kawałka pokrojonego w bardzo cienkie plasterki
  • 3l rosołu drobiowego z przyprawami lub warzywnego
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 2 marchewki
  • 3 pietruszki
  • 2 gałązki selera naciowego
  • łyżka masła
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra, papryka ostra w płatkach, curry
  • 2 puszki rozdrobnionych pomidorów
  • 10 ogórków korniszonów

Wykonanie :

Na maśle wysmażyć drobno posiekaną cebulę, selera, pora, marchew i pietruszkę a następnie lekko posolić, chwilę smażyć i podlać 2 kubkami rosołu [dusić aż płyn odparuje i czynność powtarzać aż warzywa będą miękkie]. Warzywa dodać do rosołu. Mięso przyprawić i mocno wysmażyć na oleju a następnie dodać posiekany czosnek i smażyć razem chwilę i dodać do zupy. Gotować 30 minut a następnie sprawdzić smak i miękkość mięsa. W razie konieczności doprawić i gotować jeszcze aż mięso będzie miękkie. Ogórki pokroić w kostkę i dodać do zupy razem z pomidorami. Gotować zupę na małym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie całkiem miękkie, doprawić do smaku i od razu podawać.