Składniki :

  • 10 średnich cebul
  • 3 łyżki masła
  • kawałek boczku wędzonego pokrojonego w kostkę i wysmażonego na rumiano
  • 2 szklanki białego wytrawnego wina [pamiętamy, że wino zawsze musi być smaczne do picia – wtedy również nadaje się do gotowania – nigdy nie dodajemy wina, które nam nie smakuje]
  • 2l bulionu drobiowego [może być z kostki] lub warzywnego
  • 5 ząbków czosnku
  • sól, pieprz, łyżeczka cukru, łyżeczka sosu gęstego aceto balsamico, 4 liście laurowe, czubata łyżeczka tymianku
  • ser parmezan do podania
  • grzanki czosnkowe do podania [nie jest to konieczny punkt ale świetnie urozmaica zupę]
  • 2 kawałki dobrej czosnkowej kiełbasy

Wykonanie :

Na początku należy posiekać w piórka wszystkie cebule i smażyć na dużym ogniu na oleju cały czas mieszając aż zacznie się rumienić. Następnie nieco zmniejszyć grzanie, dodać część masła i dalej smażyć często mieszając. Lekko posolić cebulę i dalej smażyć aż zacznie się karmelizować i zmieniać kolor na brązowy [jest to długi proces więc należy się uzbroić w cierpliwość]. Gdy cebula będzie już brązowa należy dodać kolejną porcję masła, tymianek, cukier, aceto i jeszcze szczyptę soli. Dalej smażyć cebulę lekko podlewając wodą gdyby zaczęła się przywierać. Dodać posiekany czosnek i dalej dusić. W garnku zagrzać bulion, dodać do niego liście laurowe i gotować całość na małym ogniu. Do cebuli dodać wino, pozostały kawałek masła i dusić 10 minut na średnim ogniu. Następnie cebulę dodać do bulionu razem z usmażonym wcześniej boczkiem i gotować zupę na małym ogniu pod przykryciem 20 minut. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić lub dolać trochę wody gdyby smaki okazały się zbyt intensywne. W kombiwarze lub piekarniku upiec na rumiano kiełbasę a następnie pokroić w plasterki i rozdzielić na porcje. Kiełbasę zalewać gorącą zupą cebulową i podawać posypaną tartym parmezanem oraz z dodatkiem grzanek.