Składniki :

  • 0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej
  • 1 biała cebula
  • 1 namoczona w rosole bułka
  • 2 jajka
  • 1 kula mozzarelli
  • 5 dużych suszonych pomidorów
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka, curry
  • 1 czerwona papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • opakowanie mrożonego szpinaku
  • łyżka masła

Wykonanie :

Mięso przyprawić, dodać wysmażoną na części masła cebulę, odciśniętą bułkę po namoczeniu, jajka, pokrojone suszone pomidory, pokrojoną drobno paprykę i natkę pietruszki, mozzarellę pokrojoną na małe kostki (do każdego kotleta po kilka kostek) i wysmażony na maśle z solą, pieprzem i czosnkiem ostudzony szpinak. Obtaczać ścisłe frykadelki w bułce tartej i smażyć klasycznie na rumiano na tłuszczu lub układać na blasze na pergaminie i piec w piekarniku na rumiano w 180*C przez 30 minut grzanie góra\dół. Podawać z sałatkami.