Składniki :
- 0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej
- 1 biała cebula
- 1 namoczona w rosole bułka
- 2 jajka
- 1 kula mozzarelli
- 5 dużych suszonych pomidorów
- natka pietruszki
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka, curry
- 1 czerwona papryka
- 3 ząbki czosnku
- opakowanie mrożonego szpinaku
- łyżka masła
Wykonanie :
Mięso przyprawić, dodać wysmażoną na części masła cebulę, odciśniętą bułkę po namoczeniu, jajka, pokrojone suszone pomidory, pokrojoną drobno paprykę i natkę pietruszki, mozzarellę pokrojoną na małe kostki (do każdego kotleta po kilka kostek) i wysmażony na maśle z solą, pieprzem i czosnkiem ostudzony szpinak. Obtaczać ścisłe frykadelki w bułce tartej i smażyć klasycznie na rumiano na tłuszczu lub układać na blasze na pergaminie i piec w piekarniku na rumiano w 180*C przez 30 minut grzanie góra\dół. Podawać z sałatkami.