Składniki :
- 0,7 kg medalionów cielęcych
- sól, pieprz, tymianek
- sok z całej cytryny
- 2 łyżki oliwy
- łyżeczka masła
Sos :
- 1/4 szklanki aceto balsamico
- szklanka białego wytrawnego wina
- sól, pieprz, około 1 łyżeczki cukru, pieprz cayenne, słodka i wędzona papryka, tymianek
- 6 ząbków czosnku
- 2 cebulki dymki posiekane
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka masła
- natka pietruszki
- 3 szklanki bulionu wołowego lub drobiowego
- mąka
Wykonanie :
Na początku należy przygotować medaliony przyprawiając je i nacierając sokiem cytrynowym a następnie smażąc na oliwie z masłem z obu stron uważając by ich nie przeciągnąć. Następnie należy przejść do zrobienia sosu gotując aceto z winem i bulionem i redukując o połowę. Następnie należy dodać przyprawy i zioła, posiekany czosnek, dymkę, przecier, pietruszkę i gotując kolejne 10 minut. Sprawdzić smak, doprawić do smaku i zagęścić mąką. Do gotowego gorącego sosu włożyć medaliony, wymieszać całość i od razu podawać z ziemniakami pieczonymi.