Składniki :

  • 0,7 kg medalionów cielęcych
  • sól, pieprz, tymianek
  • sok z całej cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka masła

Sos :

  • 1/4 szklanki aceto balsamico
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • sól, pieprz, około 1 łyżeczki cukru, pieprz cayenne, słodka i wędzona papryka, tymianek
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 cebulki dymki posiekane
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka masła
  • natka pietruszki
  • 3 szklanki bulionu wołowego lub drobiowego
  • mąka

Wykonanie :

Na początku należy przygotować medaliony przyprawiając je i nacierając sokiem cytrynowym a następnie smażąc na oliwie z masłem z obu stron uważając by ich nie przeciągnąć. Następnie należy przejść do zrobienia sosu gotując aceto z winem i bulionem i redukując o połowę. Następnie należy dodać przyprawy i zioła, posiekany czosnek, dymkę, przecier, pietruszkę i gotując kolejne 10 minut. Sprawdzić smak, doprawić do smaku i zagęścić mąką. Do gotowego gorącego sosu włożyć medaliony, wymieszać całość i od razu podawać z ziemniakami pieczonymi.