Składniki :

  • opakowanie makaronu fusilli
  • 0,3 kg małych pieczarek
  • szczypiorek lub natka pietruszki do podania
  • 10 średniej grubości plasterków boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 słoiczek czerwonego pesto
  • 7 suszonych pomidorów
  • 1 łyżka oliwy po suszonych pomidorach
  • sól, pieprz

Wykonanie :

Na początku należy pokroić boczek na małe kawałki i wysmażyć go na wolnym ogniu by wytopiło się z niego jak najwięcej tłuszczu. Następnie przecedzić usmażone mięso a do pozostałego tłuszczu dodać masło z oliwą i wysmażyć posiekaną cebulę z czosnkiem, następnie dodać posiekane pieczarki i smażyć aż puszczą sok. Odparować nadmiar płynu, dodać pesto, posiekane drobno pomidory i przyprawy. Dusić na małym ogniu 10 minut często mieszając i podlewając wodą w razie potrzeby. Na koniec dodać ugotowany osobno makaron i dokładnie wszystko wymieszać. Podawać z natką lub szczypiorkiem.