Składniki :
- opakowanie makaronu fusilli
- 0,3 kg małych pieczarek
- szczypiorek lub natka pietruszki do podania
- 10 średniej grubości plasterków boczku wędzonego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 słoiczek czerwonego pesto
- 7 suszonych pomidorów
- 1 łyżka oliwy po suszonych pomidorach
- sól, pieprz
Wykonanie :
Na początku należy pokroić boczek na małe kawałki i wysmażyć go na wolnym ogniu by wytopiło się z niego jak najwięcej tłuszczu. Następnie przecedzić usmażone mięso a do pozostałego tłuszczu dodać masło z oliwą i wysmażyć posiekaną cebulę z czosnkiem, następnie dodać posiekane pieczarki i smażyć aż puszczą sok. Odparować nadmiar płynu, dodać pesto, posiekane drobno pomidory i przyprawy. Dusić na małym ogniu 10 minut często mieszając i podlewając wodą w razie potrzeby. Na koniec dodać ugotowany osobno makaron i dokładnie wszystko wymieszać. Podawać z natką lub szczypiorkiem.