Składniki :

  • opakowanie makaronu fusilli
  • 1 szklanka posiekanej drobno dobrej kiełbasy
  • 2 szklanki ugotowanych borowików [mogą być świeże/mrożone lub suszone/namoczone]
  • 2 szklanki pulpy pomidorowej lub passaty
  • sól, pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • majeranek
  • 1 marchewka drobno posiekana lub utarta
  • oliwa i masło po 1 łyżce

Wykonanie :

Na rozgrzanym maśle z oliwą podsmażyć posiekaną cebulę z czosnkiem, dodać kiełbasę, razem podsmażyć, dodać grzyby i smażyć razem kilka minut cały czas mieszając by czosnek się nie przypalił. Przyprawić, dodać pulpę lub passatę, marchewkę, majeranek, a następnie dusić całość na małym ogniu pod przykryciem 10 minut co jakiś czas mieszając by sos nie przywarł. Sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby i dodać ugotowany makaron. Całość wymieszać razem i od razu podawać.