Składniki :
- 4 duże filety z dorsza lub innej ulubionej ryby [sola, łosoś, wedle uznania]
- krewetki [nie te malutkie tylko te średniej wielkości]
- cytryna
- koperek [łyżka]
- natka pietruszki [łyżka]
- żelatyna
- rosół warzywny lub drobiowy jako baza galarety
- pół szklanki białego wytrawnego wina
- pół łyżeczki cukru, sól, pieprz
- 1 ząbek czosnku
- łyżka masła
Wykonanie :
Filety zalać w rondelku gotowym bulionem i delikatnie gotować aż ryba straci surowość, delikatnie wyjąć i ostudzić.
Krewetki usmażyć na maśle z czosnkiem, odcedzić z masła i odstawić do ostudzenia.
Bulion po gotowaniu ryby przecedzić przez bardzo gęste sitko lub gazę [musi być maksymalnie czysty], doprawić cukrem, cytryną, dodać koperek i natkę, przyprawy, wino, zagotować i dodać żelatynę [jest to przepis na oko, więc żelatyny musi być tyle, by zagęściła dość mocno cały bulion a zatem trzeba dokładnie obliczyć jej ilość do ilości bulionu- ja zawsze daję trochę za dużo żelatyny by galaretki były bardziej sztywne dzięki temu nie rozjeżdżają się gdy stoją dłużej na stole ;-) ].
W miseczkach układać mniejsze kawałki ryby na zmianę warstwami z krewetkami i całość zalać bulionem.
Odstawić do ostygnięcia a następnie wstawić do lodówki do ściągnięcia się galaretek.
Oprócz ryby i krewetek do galaretki można dodać dowolne dodatki, np. awokado, ulubione warzywa itp.