Składniki :
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- opakowanie żelatyny
- rosół drobiowy lub warzywny mocny [ilość wedle planowanych ilości porcji ale galaretki muszą być porządnie ścięte więc nie mniej niż pół opakowania żelatyny na cały rosół bo inaczej ”rozjadą się na stole” po dłuższym czasie]
- sól, pieprz, curry, papryka słodka i ostra
- 1/3 pęczka natki pietruszki
- olej
- 2 łyżki masła
- 1/3 pęczka koperku
- groszek konserwowy lub inne dowolne warzywa np. mini kolby kukurydzy, papryka, marchewka itp.
Wykonanie :
Pierś z kurczaka pokroić w paseczki lub mniejszą kostkę, przyprawić do smaku solą, pieprzem i porządną ilością curry i papryk [papryki i curry ma być nie mniej niż po czubatej łyżeczce] i smażyć na oleju z masłem na rumiano.
Usmażone mięso przełożyć na sitko by obciekło z nadmiaru tłuszczu i przestygło.
W tym czasie przygotować bulion – wymieszać go z odpowiednią ilością żelatyny [więcej niż jest sugerowane na opakowaniu].
Zieleninę posiekać drobno i przygotować wybrane warzywa/pikle.
W małych salaterkach układać mięso i warzywa a następnie zalewać bulionem z żelatyną.
Na koniec do każdej dodać trochę zieleniny i całość zamieszać by rozeszła się po całym bulionie.
Odstawić do wystygnięcia a następnie włożyć do lodówki na kilka godzin do stężenia.