Składniki :
- kilka dużych ziemniaków
- 4 podzielone na pół udka z kurczaka
- 3 szklanki bulionu drobiowego domowego [przecedzonego]
- szklanka białego wytrawnego wina
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- zioła prowansalskie, sól, pieprz
- oliwa
- masło
- mąka
- sok cytrynowy
- natka pietruszki
Wykonanie :
Warzywa drobno posiekać, przyprawić, posypać ziołami i smażyć na maśle z oliwą.
Gdy warzywa zmiękną dolać wino, przyprawione solą i pieprzem mięso, bulion, sok cytrynowy i całość dusić pod przykryciem aż mięso zacznie odchodzić od kości i będzie zupełnie miękkie a płyn znacznie odparuje.
Na koniec sprawdzić smak, ewentualnie jeszcze doprawić, dodać posiekaną natkę i lekko zagęścić sos mąką.