Składniki :

  • kilka dużych ziemniaków
  • 4 podzielone na pół udka z kurczaka
  • 3 szklanki bulionu drobiowego domowego [przecedzonego]
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • zioła prowansalskie, sól, pieprz
  • oliwa
  • masło
  • mąka
  • sok cytrynowy
  • natka pietruszki

Wykonanie :

Warzywa drobno posiekać, przyprawić, posypać ziołami i smażyć na maśle z oliwą.
Gdy warzywa zmiękną dolać wino, przyprawione solą i pieprzem mięso, bulion, sok cytrynowy i całość dusić pod przykryciem aż mięso zacznie odchodzić od kości i będzie zupełnie miękkie a płyn znacznie odparuje.
Na koniec sprawdzić smak, ewentualnie jeszcze doprawić, dodać posiekaną natkę i lekko zagęścić sos mąką.