Składniki :

  • puszka rozdrobnionych pomidorów
  • opakowanie łososia wędzonego [300 g]
  • mały filet z łososia
  • zielony ogórek
  • 2 czerwone papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka masła
  • seler [natka]
  • chleb bez skórki [2 kromki]
  • oliwa z oliwek
  • cytryna
  • szczypiorek
  • sól, pieprz

Wykonanie :

Chleb rozdrobnić, zalać pomidorami z puszki i odstawić do namięknięcia na 10 minut.
Na maśle z oliwą usmażyć przyprawiony solą i pieprzem filet z łososia i odstawić do ostygnięcia.
Łososia wędzonego zmiksować na gładko.
Połowę ogórka zmiksować a resztę pokroić w drobną kosteczkę.
Małą część papryki zostawić i pokroić w kosteczkę jak ogórka a resztę zmiksować.
Zmiksowane warzywa dodać do pomidorów z chlebem, dodać czosnek, sól, pieprz, sok cytrynowy do smaku i ponownie całość zmiksować na gładki krem.
Podawać z posiekanym selerem, zmiksowanym łososiem i smażonym łososiem w kawałkach.
Wierzch posypać posiekanym szczypiorkiem, ogórkiem i papryką.