Składniki :
- puszka rozdrobnionych pomidorów
- opakowanie łososia wędzonego [300 g]
- mały filet z łososia
- zielony ogórek
- 2 czerwone papryki
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka masła
- seler [natka]
- chleb bez skórki [2 kromki]
- oliwa z oliwek
- cytryna
- szczypiorek
- sól, pieprz
Wykonanie :
Chleb rozdrobnić, zalać pomidorami z puszki i odstawić do namięknięcia na 10 minut.
Na maśle z oliwą usmażyć przyprawiony solą i pieprzem filet z łososia i odstawić do ostygnięcia.
Łososia wędzonego zmiksować na gładko.
Połowę ogórka zmiksować a resztę pokroić w drobną kosteczkę.
Małą część papryki zostawić i pokroić w kosteczkę jak ogórka a resztę zmiksować.
Zmiksowane warzywa dodać do pomidorów z chlebem, dodać czosnek, sól, pieprz, sok cytrynowy do smaku i ponownie całość zmiksować na gładki krem.
Podawać z posiekanym selerem, zmiksowanym łososiem i smażonym łososiem w kawałkach.
Wierzch posypać posiekanym szczypiorkiem, ogórkiem i papryką.