Składniki :

  • kilka kromek chleba [może być ”wczorajszy”]
  • jajka na twardo [tyle, ile porcji]
  • sos winegret : 3 ząbki czosnku, oliwa, sól, pieprz, ocet, 2 suszone chili
  • pieprz, sól
  • tuńczyk z puszki w kawałkach
  • smażone paseczki boczku
  • puszka rozdrobnionych pomidorów
  • sok pomidorowy pikantny z kartonu
  • ewentualnie mile widziany sok pomidorowy domowy [przecier]
  • natka pietruszki

Wykonanie :

Chleb pokroić w grubsze kawałki, zalać wszystkimi sokami pomidorowymi i pomidorami z puszki i odstawić na kilka minut do namięknięcia.
Przełożyć całość do malaksera, blendera i zmiksować na gładki krem.
Jeśli całość wyszła zbyt gęsta – rozrzedzić sokiem pomidorowym – nie dolewać wody.
Dodać wcześniej przygotowany winegret i całość bardzo dokładnie wymieszać.
Ewentualnie doprawić do smaku.
Dodać posiekaną natkę pietruszki.
Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem, tuńczykiem i ewentualnie ze smażonym boczkiem.

IMG_20160125_131438IMG_20160125_131447 (1)