Składniki :
- kilka kromek chleba [może być ”wczorajszy”]
- jajka na twardo [tyle, ile porcji]
- sos winegret : 3 ząbki czosnku, oliwa, sól, pieprz, ocet, 2 suszone chili
- pieprz, sól
- tuńczyk z puszki w kawałkach
- smażone paseczki boczku
- puszka rozdrobnionych pomidorów
- sok pomidorowy pikantny z kartonu
- ewentualnie mile widziany sok pomidorowy domowy [przecier]
- natka pietruszki
Wykonanie :
Chleb pokroić w grubsze kawałki, zalać wszystkimi sokami pomidorowymi i pomidorami z puszki i odstawić na kilka minut do namięknięcia.
Przełożyć całość do malaksera, blendera i zmiksować na gładki krem.
Jeśli całość wyszła zbyt gęsta – rozrzedzić sokiem pomidorowym – nie dolewać wody.
Dodać wcześniej przygotowany winegret i całość bardzo dokładnie wymieszać.
Ewentualnie doprawić do smaku.
Dodać posiekaną natkę pietruszki.
Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem, tuńczykiem i ewentualnie ze smażonym boczkiem.