Składniki :

  • 2 koncentraty pomidorowe
  • passata pomidorowa
  • 3 duże marchewki
  • 3 duże pietruszki
  • 1 duży seler
  • 1 duży por
  • żeberka wieprzowe [4 małe tylko na wywar]
  • 4 ziela angielskie, 4 liście laurowe, sól, pieprz, czubryca czerwona, tarta gałka muszkatołowa, 2 kostki wołowe
  • łyżka masła
  • makaron świderki lub inny ulubiony
  • koperek
  • 2 cebule

Wykonanie :
Żeberka ugotować i odszumować wywar.
Dodać pokrojone na duże kawałki warzywa i przyprawy i gotować całość 1h.
Warzywa odłowić, [oprócz pora] dodać do nich koncentraty pomidorowe, passatę, masło i całość zmiksować na gładką masę.
Wywar z żeberkami przecedzić i do przecedzonego wywaru dodać warzywno-pomidorowy mix i całość gotować 15-20 minut na wolnym ogniu.
Zupę na koniec ewentualnie jeszcze doprawić przyprawami, dodać koperek i podawać z makaronem.