Składniki :
- 2 koncentraty pomidorowe
- passata pomidorowa
- 3 duże marchewki
- 3 duże pietruszki
- 1 duży seler
- 1 duży por
- żeberka wieprzowe [4 małe tylko na wywar]
- 4 ziela angielskie, 4 liście laurowe, sól, pieprz, czubryca czerwona, tarta gałka muszkatołowa, 2 kostki wołowe
- łyżka masła
- makaron świderki lub inny ulubiony
- koperek
- 2 cebule
Wykonanie :
Żeberka ugotować i odszumować wywar.
Dodać pokrojone na duże kawałki warzywa i przyprawy i gotować całość 1h.
Warzywa odłowić, [oprócz pora] dodać do nich koncentraty pomidorowe, passatę, masło i całość zmiksować na gładką masę.
Wywar z żeberkami przecedzić i do przecedzonego wywaru dodać warzywno-pomidorowy mix i całość gotować 15-20 minut na wolnym ogniu.
Zupę na koniec ewentualnie jeszcze doprawić przyprawami, dodać koperek i podawać z makaronem.