Składniki :

  • kawałek swojskiej czosnkowej kiełbasy
  • spory kawałek ładnego mięsistego ale tłustego boczku 
  • 2 średnie cebule
  • główka czosnku
  • 4 duże ziemniaki
  • majeranek
  • olej
  • masło
  • garść suszonych grzybków
  • kostka rosołowa mięsna
  • sól,pieprz
  • barszcz

Wykonanie :

Kiełbasę i boczek pokroić w plasterki po czym pokroić mięso w zapałki.
Cebulę posiekać bardzo drobno razem z czosnkiem.
Ziemniaki pokroić w dość drobną kostkę.
Do garnka [w którym będziemy robić całe danie] nalać trochę oleju i dodać odrobinę masła.
Poczekać aż tłuszcz mocno się rozgrzeje i dodać mięso z cebulą i czosnkiem.
Całość smażyć na mocno rumiano.
Cebula powinna być prawie brązowa.
Podlać całość połową szklanki ciepłej wody i dodać suszone grzyby.
Całość dusić 20 minut.
Dolać litr wody,dodać kostkę mięsną,majeranek,sól i pieprz.
Zagotować i dodać przygotowane ziemniaki.
Gdy ziemniaki będą ugotowane dolać barszcz i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.

W razie potrzeby można dolać więcej wody i mocniej doprawić jeśli planujemy większą ilość zupy.DSCN5948DSCN5950DSCN5951DSCN5952DSCN5953DSCN5954DSCN5956