Składniki :
Skład podstawowy :
- pęczek szczypiorku
- płaty glonów nori [klasycznych jak do sushi]
- ryż do sushi przyprawiony po ugotowaniu solą i olejem sezamowym
- pasta gochujang do posmarowania płatów nori
- marchewka pokrojona w bardzo cienkie zapałki i sparzona we wrzątku
- ogórek pokrojony w cienkie paski [po uprzednim wykrojeniu ziaren]
- marynowana rzodkiew [długie marynowane ”wąsy”]
- mała puszka kimchi [opcjonalnie ale dużo wnosi do smaku]
- prażony sezam
Dodatkowe składniki :
- usmażony omlet zawinięty w rulon jak naleśnik i pokrojony w cienkie plasterki
- tuńczyk z puszki w sosie własnym wymieszany z małą ilością majonezu
- cienkie plasterki szynki konserwowej pokrojone w paski
- usmażona wołowina lub wieprzowina zamarynowana w sosie sojowym i czosnku
- paluszki krabowe surimi
Wykonanie :
Na płatach nori rozsmarować cienką warstwę pasty gochujang, następnie rozłożyć ugotowany i przyprawiony ryż, posypać sezamem, ułożyć szczypiorek, marchew, ogórka, rzodkiew, opcjonalnie kimchi a następnie wybrać dowolnie składniki np. omlet z tuńczykiem i z majonezem oraz paluszkami krabowymi surimi, albo np. omlet i szynkę konserwową lub usmażoną wołowinę. Następnie klasycznie zawijać rulony. Konfiguracje mogą być różne i można je komponować wedle własnego gustu, smaku i uznania. Można również wszystkie wybrane składniki wymieszać ze sobą i dopiero gotową mieszanką ryżu z dodatkami smarować płaty nori i zawijać rulony jak sushi.
