Składniki :

Skład podstawowy :

  • pęczek szczypiorku
  • płaty glonów nori [klasycznych jak do sushi]
  • ryż do sushi przyprawiony po ugotowaniu solą i olejem sezamowym
  • pasta gochujang do posmarowania płatów nori
  • marchewka pokrojona w bardzo cienkie zapałki i sparzona we wrzątku
  • ogórek pokrojony w cienkie paski [po uprzednim wykrojeniu ziaren]
  • marynowana rzodkiew [długie marynowane ”wąsy”]
  • mała puszka kimchi [opcjonalnie ale dużo wnosi do smaku]
  • prażony sezam

Dodatkowe składniki :

  • usmażony omlet zawinięty w rulon jak naleśnik i pokrojony w cienkie plasterki
  • tuńczyk z puszki w sosie własnym wymieszany z małą ilością majonezu
  • cienkie plasterki szynki konserwowej pokrojone w paski
  • usmażona wołowina lub wieprzowina zamarynowana w sosie sojowym i czosnku
  • paluszki krabowe surimi

Wykonanie :

Na płatach nori rozsmarować cienką warstwę pasty gochujang, następnie rozłożyć ugotowany i przyprawiony ryż, posypać sezamem, ułożyć szczypiorek, marchew, ogórka, rzodkiew, opcjonalnie kimchi a następnie wybrać dowolnie składniki np. omlet z tuńczykiem i z majonezem oraz paluszkami krabowymi surimi, albo np. omlet i szynkę konserwową lub usmażoną wołowinę. Następnie klasycznie zawijać rulony. Konfiguracje mogą być różne i można je komponować wedle własnego gustu, smaku i uznania. Można również wszystkie wybrane składniki wymieszać ze sobą i dopiero gotową mieszanką ryżu z dodatkami smarować płaty nori i zawijać rulony jak sushi.