Składniki :

  • 1 kg ziemniaków ugotowanych, ostudzonych i zagniecionych na gładko
  • mąka pszenna w ilości opisanej w wykonywaniu przepisu
  • 4 jajka
  • 2 opakowania szpinaku mrożonego
  • pół szklanki tartego parmezanu
  • sól, pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 łyżki masła

Wykonanie :

Ziemniaki włożyć do garnka, ugnieść na gładko, podzielić maskę na 4 części, 4 część wyjąć a w jej miejsce do pełna nasypać mąki. Dodać z powrotem wyjętą część ziemniaków, 4 jajka oraz wcześniej połowę usmażonego na maśle szpinaku z przyprawami i czosnkiem oraz parmezan. Całość bardzo dobrze wyrobić, formować z ciasta rulony jak na kopytka i takie też podobne kluseczki siekać i gotować w osolonym wrzątku. Resztę szpinaku wymieszać z wcześniej posiekaną drobno, przyprawioną i usmażoną piersią. Gnocchi podawać z sosem szpinakowym z kurczakiem i parmezanem.

Zamiast parmezanu można użyć gorgonzoli dla urozmaicenia smaku.