Składniki :

  • – 1 duża cebula
  • – 400 g pieczarek
  • – łyżka masła
  • – sól, pieprz, 1 małe mielone ziele angielskie, chili mielone lub pieprz cayenne, szczypta curry i kurkumy
  • – natka pietruszki (1 duży pęczek)
  • – 1 pęczek szczypiorku
  • – 2 jajka do farszu i 3 jajka lub więcej do panierowania gołąbków
  • – bułka tarta do panierowania
  • – koncentrat pomidorowy (średniej wielkości)
  • – mięso mielone mieszane – wołowo-wieprzowe najlepiej (0,5 kg)
  • – 2 torebki ryżu
  • – duża kapusta pekińska lub dwie (w zależności od jej wielkości ale muszą być jak największe liście)

Wykonanie :

Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na odrobinie masła . Pieczarki dość drobno pokroić i też porządnie podsmażyć, odlać powstały płyn, znów podsmażyć, i ewentualnie znów odlać płyn . Natkę pietruszki i szczypiorek drobno posiekać . Mięso mielone rozdrobnić i wymieszać ze wszystkimi przyprawami i koncentratem pomidorowym . Ryż ugotować i ostudzić . Do dużej miski włożyć przyprawione mięso, ryż, cebule i pieczarki, zioła i 2 jajka . Wszystko bardzo dokładnie wyrobić na gładką masę . Kapustę pekińską porozdzielać na oddzielne liście, które należy krótko zblanszować we wrzątku . Rozkładać liście kapusty, nakładać do nich farsz, zawijać ciasno i lekko docisnąć . Panierować gołąbki w jajku i bułce tartej, smażyć na małym ogniu aż do upieczenia się mięsa . Mięso można wcześniej lekko podpiec, jeżeli zależy nam na czasie i szybkim upieczeniu gołąbków .