Składniki :
- – młoda kapusta, duża
- – 2 torebki kaszy jęczmiennej, ugotowane w 2 kostkach mięsnych i szczypcie soli
- – 0,5 kg mięsa mielonego
- – przyprawa do mięsa mielonego
- – sól, pieprz, czerwona słodka papryka
- – 4 ząbki czosnku do mięsa, starte na tarce
- – 1 jajko
- Sos pomidorowy :
- – słoiczek koncentratu pomidorowego
- – pół opakowania keczapu kotlin ostrego
- – 4 utarte na tarce ząbki czosnku
- – kilka sztuk suszonych grzybków
- – 2 kostki mięsne
- – pieprz
- – 5 szklanek wody
Wykonanie :
Z mięsa, przypraw, ugotowanej kaszy i jajka wyrobić bardzo gładki farsz. Liście kapusty zblanszować we wrzątku, oddzielić je od głąba, odkroić zgrubienia z każdego liścia. Z koncentratu i pozostałych przypraw zagotować sos. Gotować tak długo, aż grzyby zmiękną. W tym czasie faszerować liście kapusty farszem z mięsa i kaszy i zawijać ciasno w gołąbki. Układać na dnie garnka (najlepiej teflonowego) ciasno koło siebie i zalać gotowym sosem pomidorowym. Gotować na małym ogniu aż liście będą całkowicie miękkie. Do farszu można też dodać np. pieczarki, cebulę itp.