Składniki :

  • – młoda kapusta, duża
  • – 2 torebki kaszy jęczmiennej, ugotowane w 2 kostkach mięsnych i szczypcie soli
  • – 0,5 kg mięsa mielonego
  • – przyprawa do mięsa mielonego
  • – sól, pieprz, czerwona słodka papryka
  • – 4 ząbki czosnku do mięsa, starte na tarce
  • – 1 jajko
  • Sos pomidorowy :
  • – słoiczek koncentratu pomidorowego
  • – pół opakowania keczapu kotlin ostrego
  • – 4 utarte na tarce ząbki czosnku
  • – kilka sztuk suszonych grzybków
  • – 2 kostki mięsne
  • – pieprz
  • – 5 szklanek wody

Wykonanie :

Z mięsa, przypraw, ugotowanej kaszy i jajka wyrobić bardzo gładki farsz. Liście kapusty zblanszować we wrzątku, oddzielić je od głąba, odkroić zgrubienia z każdego liścia. Z koncentratu i pozostałych przypraw zagotować sos. Gotować tak długo, aż grzyby zmiękną. W tym czasie faszerować liście kapusty farszem z mięsa i kaszy i zawijać ciasno w gołąbki. Układać na dnie garnka (najlepiej teflonowego) ciasno koło siebie i zalać gotowym sosem pomidorowym. Gotować na małym ogniu aż liście będą całkowicie miękkie. Do farszu można też dodać np. pieczarki, cebulę itp.