Składniki :

  • 1 duża biała kapusta
  • 1 kg mielonego mięsa z indyka
  • 0,3 kg mielonej wołowiny
  • 4 utarte marchewki
  • 4 utarte pietruszki
  • 2 drobno posiekane cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 por drobno posiekany
  • 0,5 kg pieczarek
  • szklanka suszonych grzybków
  • 500ml passaty pomidorowej
  • 1 mały przecier pomidorowy
  • 1l chudego rosołu
  • 3 jajka
  • pół szklanki natki pietruszki
  • 1/3 szklanki koperku
  • sól, pieprz, curry, ostra i słodka papryka, chili w płatkach, przyprawa węgierska, przyprawa do indyka, ziela angielskie, liście laurowe

Wykonanie :

Na początku należy zmielić mięso, doprawić mocno do smaku, połączyć z utartymi warzywami, posiekanymi drobno cebulami,porem i czosnkiem, które były podsmażone na łyżeczce tłuszczu, i tak samo posiekanymi i usmażonymi pieczarkami. Całość wymieszać z jajkami, zieleniną i klasycznie zawijać farsz we wcześniej przygotowane liście kapusty jak w przypadku tradycyjnych gołąbków. Passatę połączyć z rosołem i przecierem pomidorowym, dodać ziela angielskie i liście laurowe, dodać sól i pieprz do smaku i suszone grzybki i gotować sos 1h co jakiś czas mieszając i ewentualnie podlewając wodą lub rosołem. Gołąbki ułożyć w naczyniach żaroodpornych, zalać sosem pomidorowym, przykryć i piec w 180*C przez minimum godzinę.