Składniki :

  • 4 torebki białego ryżu
  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 0,5 kg pieczarek
  • 4 ząbki czosnku
  • natka pietruszki, rozmaryn, oregano, majeranek
  • kapusta biała
  • 3 duże cebule
  • duży słoik koncentratu pomidorowego
  • cukier do sosu [3 łyżeczki]
  • 2 kostki rosołowe do gotowania ryżu
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy, czubryca czerwona i zielona, papryka ostra i słodka, curry, kurkuma, przyprawa do gyrosa
  • czubata łyżka masła
  • 2 jajka

Wykonanie :

Ugotowany w soli i kostkach rosołowych ryż przestudzić, zmielić i wymieszać z usmażoną we wszystkich przyprawach na maśle cebulą i pieczarkami.
Chłodny farsz wymieszać z jajkami i surowym mięsem.
Sparzone liście kapusty faszerować, zawijać i układać ciasno w garnku [najlepiej teflonowym bo nie będą przywierać].
Zrobić sos z koncentratu, szklanki wody, czosnku, ziół, cukru, soli i pieprzu.
Pogotować sos kilkanaście minut na wolnym ogniu po czym zalać gołąbki i dusić tak długo aż liście kapusty całkiem zmiękną.IMG_20140616_025659