Składniki :
- 4 torebki białego ryżu
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 0,5 kg pieczarek
- 4 ząbki czosnku
- natka pietruszki, rozmaryn, oregano, majeranek
- kapusta biała
- 3 duże cebule
- duży słoik koncentratu pomidorowego
- cukier do sosu [3 łyżeczki]
- 2 kostki rosołowe do gotowania ryżu
- sól, pieprz, pieprz ziołowy, czubryca czerwona i zielona, papryka ostra i słodka, curry, kurkuma, przyprawa do gyrosa
- czubata łyżka masła
- 2 jajka
Wykonanie :
Ugotowany w soli i kostkach rosołowych ryż przestudzić, zmielić i wymieszać z usmażoną we wszystkich przyprawach na maśle cebulą i pieczarkami.
Chłodny farsz wymieszać z jajkami i surowym mięsem.
Sparzone liście kapusty faszerować, zawijać i układać ciasno w garnku [najlepiej teflonowym bo nie będą przywierać].
Zrobić sos z koncentratu, szklanki wody, czosnku, ziół, cukru, soli i pieprzu.
Pogotować sos kilkanaście minut na wolnym ogniu po czym zalać gołąbki i dusić tak długo aż liście kapusty całkiem zmiękną.