Składniki :
- 0,5 kg mięsa mielonego
- kapusta włoska lub zwykła biała [wedle uznania ; pekińska też sprawdza się extra]
- 1 duży świeży brokuł [mrożone też są ok]
- 0,5 kg pieczarek
- passata pomidorowa [1,5 l]
- sok pomidorowy [1,5 l]
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, oregano, zioła prowansalskie, bazylia, czerwona papryka, curry, przyprawa do wieprzowiny
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 mały seler
- 1 duży por [cała biała część i fragment zielonej]
- natka pietruszki
- koperek
- 1 cebula
- 6 ząbków czosnku [2 do sosu reszta do farszu]
- 2 łyżki masła
- 2 jajka
Wykonanie :
W malakserze rozdrobnić marchew, pietruszkę, selera, pora, cebulę, czosnek i brokuła a następnie doprawić do smaku solą, pieprzem, dodać posiekany koperek i pietruszkę i smażyć na maśle kilka minut co jakiś czas mieszając by się nie przypiekło.
Kapustę przygotować jak zwykle się robi przy gołąbkach – liście sparzyć i wyciąć zgrubiałe części idące przez środek liścia.
Pieczarki posiekać, przyprawić solą, pieprzem i curry i usmażyć na maśle a następnie dodać do nich usmażone wcześniej warzywa i całość razem dusić kilka minut.
Mięso przyprawić solą, pieprzem, papryką, curry i przyprawą do wieprzowiny i dokładnie wymieszać.
Warzywa z pieczarkami ostudzić, wmieszać w nie mięso, jajka i faszerować liście kapusty.
Gotowe gołąbki układać ciasno w naczyniu żaroodpornym.
Sok pomidorowy razem z passatą, ziołami, solą, zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem i przeciśniętym czosnkiem gotować na małym ogniu 15 minut.
Gotowym sosem dokładnie zalać gołąbki i piec bez przykrycia w piekarniku w 170*C góra-dół bez termoobiegu przez 1,5h.
Sosu powinno być po same brzegi do pełna w naczyniu by przykrył całkowicie gołąbki.