Składniki :

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • kapusta włoska lub zwykła biała [wedle uznania ; pekińska też sprawdza się extra]
  • 1 duży świeży brokuł [mrożone też są ok]
  • 0,5 kg pieczarek
  • passata pomidorowa [1,5 l]
  • sok pomidorowy [1,5 l]
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, oregano, zioła prowansalskie, bazylia, czerwona papryka, curry, przyprawa do wieprzowiny
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 mały seler
  • 1 duży por [cała biała część i fragment zielonej]
  • natka pietruszki
  • koperek
  • 1 cebula
  • 6 ząbków czosnku [2 do sosu reszta do farszu]
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka

Wykonanie :

W malakserze rozdrobnić marchew, pietruszkę, selera, pora, cebulę, czosnek i brokuła a następnie doprawić do smaku solą, pieprzem, dodać posiekany koperek i pietruszkę i smażyć na maśle kilka minut co jakiś czas mieszając by się nie przypiekło.
Kapustę przygotować jak zwykle się robi przy gołąbkach – liście sparzyć i wyciąć zgrubiałe części idące przez środek liścia.
Pieczarki posiekać, przyprawić solą, pieprzem i curry i usmażyć na maśle a następnie dodać do nich usmażone wcześniej warzywa i całość razem dusić kilka minut.
Mięso przyprawić solą, pieprzem, papryką, curry i przyprawą do wieprzowiny i dokładnie wymieszać.
Warzywa z pieczarkami ostudzić, wmieszać w nie mięso, jajka i faszerować liście kapusty.
Gotowe gołąbki układać ciasno w naczyniu żaroodpornym.
Sok pomidorowy razem z passatą, ziołami, solą, zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem i przeciśniętym czosnkiem gotować na małym ogniu 15 minut.
Gotowym sosem dokładnie zalać gołąbki i piec bez przykrycia w piekarniku w 170*C góra-dół bez termoobiegu przez 1,5h.
Sosu powinno być po same brzegi do pełna w naczyniu by przykrył całkowicie gołąbki.
img_20161205_202516_hdrimg_20161205_202524_hdrimg_20161205_202551_hdr