Składniki :

  • 1 duża kapusta [klasycznie podgotowana by liście zmiękły]
  • 2 duże passaty pomidorowe
  • 6 dużych słodkich pomidorów [zblendowanych razem z 6 ząbkami czosnku na gładki krem]
  • 4 średniej wielkości cebule
  • czubata łyżka masła
  • pęczek natki pietruszki
  • 0,7 kg mielonej wołowiny
  • 4 torebki kaszy pęczak
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • 2 duże marchewki
  • 4 pietruszki
  • pół średniej wielkości selera
  • 6 ząbków czosnku

Wykonanie :

Do garnka przelać passaty pomidorowe, podlać szklanką wody lub rosołu drobiowego, przyprawić, dodać ulubione zioła [oregano itp] i połowę pęczka natki pietruszki. Sos gotować na małym ogniu 2h. Cebule usmażyć na złoto na maśle, dodać posiekany czosnek, utarte na tarce pozostałe warzywa i smażyć razem aż całość lekko zmięknie. Ostudzić i dodać do mięsa razem z jajkami, przyprawami, ugotowanym pęczakiem, resztą posiekanej natki i całość mocno wyrobić. Następnie klasycznie faszerować zblanszowane liście kapusty i zawijać w gołąbki. Układać albo w naczyniu żaroodpornym i zalane sosem zapiekać w piekarniku w 180*C tak długo aż gołąbki będą miękkie lub klasycznie dusić w sosie w garnku.