Składniki :

  • 0,5 kg mielonej wołowiny
  • 1 kapusta włoska lub biała
  • 1 kg pieczarek
  • 2 kubki namoczonych suszonych grzybów [wodę z moczenia zachować do sosu]
  • sól, pieprz
  • łyżka masła [do smażenia suszonych grzybów i pieczarek]
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie makaronu konjac pokrojonego drobno jak ryż

Sos rosołowy :

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki koperku
  • 4 łyżki natki pietruszki
  • 2 przeciśnięte ząbki czosnku
  • 1 cebula drobno posiekana
  • sól, pieprz
  • 2l rosołu drobiowego [z niedzieli najlepszy]
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 4 łyżki mąki migdałowej

Wykonanie :

Na początku należy przygotować sos : na rozgrzanej oliwie z masłem usmażyć cebulę z czosnkiem, dodać wino, rosół, wodę z moczenia suszonych grzybów, zieleninę, przyprawy a następnie gotować sos 20 minut na średnim ogniu. Na koniec sprawdzić smak, doprawić i zagęścić mąką migdałową. Odstawić na bok. Kapustę podgotować by zmiękła, obrać z liści i z każdego wyciąć zgrubienie na środku liścia. Następnie przygotować farsz : mięso wymieszać z usmażonymi pieczarkami i usmażonymi z cebulą i pokrojonymi suszonymi grzybami, dodać jajka, pokrojony konjac, przyprawy a następnie tak przygotowanym farszem napełniać przygotowane liście i zawijać w klasyczne gołąbki. Gołąbki ułożyć w garnku lub naczyniu żaroodpornym, zalać przygotowanym sosem i dusić na kuchence pod przykryciem na małym ogniu lub zapiekać pod przykryciem w piekarniku. Czas gotowania/pieczenia zależy od preferowanego stopnia ugotowania gołąbków ale nie mniej niż 1h.