Składniki :
- 1 kg gotowanej wołowiny [najlepiej z rosołu]
- 4 puszki białej fasolki lub taka sama ilość ugotowanej fasolki Jaś
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- mąka
- pół szklanki śmietanki 30%
- sól, pieprz, cukier do doprawienia
- 2 szklanki rosołu wołowego lub drobiowego
- 3 ziela angielskie, 3 liście laurowe
- natka pietruszki
- pół szklanki białego wytrawnego wina
Wykonanie :
Na maśle podsmażyć posiekaną drobno cebulę, dodać fasolkę i smażyć razem kilka minut co jakiś czas mieszając. Dodać śmietankę, bulion, wino, przyprawy i dusić na małym ogniu 20-30 minut. Mięso pokroić w kostkę i dodać do fasolki. Dusić jeszcze chwilę i sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby i zaciągnąć sos mąką. Na koniec dodać pietruszkę i podawać.