Składniki :

  • 1 kg gotowanej wołowiny [najlepiej z rosołu]
  • 4 puszki białej fasolki lub taka sama ilość ugotowanej fasolki Jaś
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • mąka
  • pół szklanki śmietanki 30%
  • sól, pieprz, cukier do doprawienia
  • 2 szklanki rosołu wołowego lub drobiowego
  • 3 ziela angielskie, 3 liście laurowe
  • natka pietruszki
  • pół szklanki białego wytrawnego wina

Wykonanie :

Na maśle podsmażyć posiekaną drobno cebulę, dodać fasolkę i smażyć razem kilka minut co jakiś czas mieszając. Dodać śmietankę, bulion, wino, przyprawy i dusić na małym ogniu 20-30 minut. Mięso pokroić w kostkę i dodać do fasolki. Dusić jeszcze chwilę i sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby i zaciągnąć sos mąką. Na koniec dodać pietruszkę i podawać.