Składniki :

  • 1,5-2 szklanki kaszy manny
  • 0,5 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego [lub inna dowolna kombinacja]
  • szklanka mleka
  • masło
  • 4 jajka
  • mąka
  • koperek [dużo]
  • sól, pieprz, papryka słodka

Wykonanie :
Mleko zagotować z łyżką masła i solą [nie za dużo] i do wrzącego mleka wsypać kaszę i mieszając cały czas – ugotować.
Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek.
Drugą łyżkę masła ubić na puch z żółtkami a następnie dokładnie wmieszać w kaszę.
Dodać wcześniej mocno rozmieszane mięso i dokładnie wmieszać w masę z kaszy.
Białka osolić [trochę] i ubić na sztywną pianę i połączyć z masą.
Dodać posiekany drobno koperek i paprykę i całość wymieszać.
Łyżką nabierać porcje, formować pulpety, obsypywać je mąką i gotować w osolonym wrzątku aż pulpety będą ugotowane a mięso straci surowość.
Podawać na ciepło z sosami pieczeniowymi do ryżu lub piure lub na zimno na długich patyczkach z warzywami.