Składniki :
- 2 puszki białej fasoli
- sól, pieprz, 1 łyżeczka płatków chili, ostra papryka w płatkach [papryki i chili w płatkach są smaczniejsze niż wersje proszkowane]
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżki oliwy
- 3 przeciśnięte ząbki czosnku
- 2 duże czerwone cebule
- pół dużego selera korzeniowego pokrojonego w kostkę
- 2 duże pietruszki pokrojone w kostkę
- szklanka koncentratu pomidorowego lub passaty pomidorowej [jeśli jest wybór lepsza będzie passata]
- 1 puszka tuńczyka
Wykonanie :
Na oliwie z masłem usmażyć posiekaną w piórka cebulę z dodatkiem selera, pietruszki i czosnku. Smażyć cały czas mieszając. Doprawić, dodać passatę i dusić co jakiś czas mieszając przez 10 minut. NAstępnie dodać fasolkę i dalej dusić kolejne 10 minut. Po tym czasie całość zblendować na gładko. Dodać tuńczyka, rozmieszać całość dokładnie, sprawdzić smak, doprawić na koniec i podawać jako dip do sałatek lub jako pasta na kanapki.