Składniki :
- -> 1 kg dowolnej ryby o zwartym mięsie
- -> puszka pomidorów w całości
- -> 1 duży świeży pomidor
- -> 1 duża cebula
- -> 1 marchewka
- -> 1 mały seler z nacią
- -> 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie
- -> 1 pietruszka z nacią
- -> 200 g ryżu
- -> 1 kostka rosołowa warzywna
- -> oliwa z oliwek
- -> masło
- -> 2 jajka
- -> sok z cytryny
- -> sól, pieprz, przyprawa w płynie maggi
Wykonanie :
Filety ryby przyprawić do smaku solą i pieprzem, usmażyć klasycznie na oliwie z masłem panierowane w jajku i mące i odstawić na bok. W garnku zagotować wodę na zupę, dodać kostkę rosołową, dodać wszystkie warzywa (pomidora obrać ze skórki)(oprócz natki pietruszki) i przyprawy i gotować do miękkości warzyw. Po upływie mniej więcej 20 minut odłowić ziele angielskie, nać selera i liście laurowe a zupę zmiksować na krem. Krem gotować 10 minut, posmakować, przyprawić do smaku, dodać ryż i gotować do jego miękkości. Powoli dolać jajko wymieszane z sokiem cytrynowym, zagotować, dodać posiekaną natkę pietruszki. Do miseczek wkładać po kawałku ryby i zalewać gorącą zupą.