Składniki :

  • -> 1 kg dowolnej ryby o zwartym mięsie
  • -> puszka pomidorów w całości
  • -> 1 duży świeży pomidor
  • -> 1 duża cebula
  • -> 1 marchewka
  • -> 1 mały seler z nacią
  • -> 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie
  • -> 1 pietruszka z nacią
  • -> 200 g ryżu
  • -> 1 kostka rosołowa warzywna
  • -> oliwa z oliwek
  • -> masło
  • -> 2 jajka
  • -> sok z cytryny
  • -> sól, pieprz, przyprawa w płynie maggi

Wykonanie :

Filety ryby przyprawić do smaku solą i pieprzem, usmażyć klasycznie na oliwie z masłem panierowane w jajku i mące i odstawić na bok. W garnku zagotować wodę na zupę, dodać kostkę rosołową, dodać wszystkie warzywa (pomidora obrać ze skórki)(oprócz natki pietruszki) i przyprawy i gotować do miękkości warzyw. Po upływie mniej więcej 20 minut odłowić ziele angielskie, nać selera i liście laurowe a zupę zmiksować na krem. Krem gotować 10 minut, posmakować, przyprawić do smaku, dodać ryż i gotować do jego miękkości. Powoli dolać jajko wymieszane z sokiem cytrynowym, zagotować, dodać posiekaną natkę pietruszki. Do miseczek wkładać po kawałku ryby i zalewać gorącą zupą.