Składniki :
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule czerwone
- czerwona papryka
- czarne oliwki
- pęczek natki pietruszki
- sok z cytryny
- oliwa z oliwek
- 3 łyżki wytrawnego białego wina
- sól, pieprz
- łyżeczka musztardy
- 3 ząbki czosnku
- 2 łodygi selera naciowego
Wykonanie :
Ziemniaki ugotować w mundurkach a następnie pokroić w grube plastry i ułożyć na półmisku.
Cebule posiekać w cieniutkie plasterki, paprykę pokroić w kostkę, selera pokroić w cienkie talarki, oliwki przekroić na pół a natkę pietruszki posiekać drobno.
Zrobić sos z oliwy, soku z cytryny, wina, przypraw, musztardy, czosnku i wymieszać z nim posiekaną cebulę.
Na ziemniakach ułożyć wszystkie składniki i polać sosem z cebulą.