Składniki :

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule czerwone
  • czerwona papryka
  • czarne oliwki
  • pęczek natki pietruszki
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • 3 łyżki wytrawnego białego wina
  • sól, pieprz
  • łyżeczka musztardy
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego

Wykonanie :

Ziemniaki ugotować w mundurkach a następnie pokroić w grube plastry i ułożyć na półmisku.
Cebule posiekać w cieniutkie plasterki, paprykę pokroić w kostkę, selera pokroić w cienkie talarki, oliwki przekroić na pół a natkę pietruszki posiekać drobno.
Zrobić sos z oliwy, soku z cytryny, wina, przypraw, musztardy, czosnku i wymieszać z nim posiekaną cebulę.
Na ziemniakach ułożyć wszystkie składniki i polać sosem z cebulą.