Składniki :
- 3l klasycznego wywaru warzywnego z przyprawami [jak na rosół ale bez mięsa] lub klasycznego rosołu drobiowego – przecedzonego
- 3 puszki białej fasoli
- 6 ząbków czosnku
- 1 cebula
- łyżka masła
- 4 łodygi selera naciowego
- 1 puszka rozdrobnionych pomidorów
- tymianek do smaku
- 2 pokrojone w kostkę ziemniaki
- 10 czarnych oliwek
- 10 zielonych oliwek
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Wykonanie :
Na maśle podsmażyć posiekaną cebulę z czosnkiem, następnie dodać oliwki w całości, posiekanego selera naciowego i ziemniaki a następnie smażyć razem kilka minut. Dodać do podgrzewającego się wywaru/rosołu, dodać pomidory z puszki, fasolkę, sól, pieprz, posiekaną natkę, tymianek i gotować na wolnym ogniu 10-15 minut. Sprawdzić smak i czy ziemniaki są ugotowane, następnie doprawić wedle uznania i ewentualnie lekko zagęścić mąką.
Zupę można podawać dodatkowo z ugotowanym w zupie lub usmażonym oddzielnie mięsem dowolnego rodzaju.