Składniki :

  • 3l klasycznego wywaru warzywnego z przyprawami [jak na rosół ale bez mięsa] lub klasycznego rosołu drobiowego – przecedzonego
  • 3 puszki białej fasoli
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 cebula
  • łyżka masła
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 puszka rozdrobnionych pomidorów
  • tymianek do smaku
  • 2 pokrojone w kostkę ziemniaki
  • 10 czarnych oliwek
  • 10 zielonych oliwek
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Wykonanie :

Na maśle podsmażyć posiekaną cebulę z czosnkiem, następnie dodać oliwki w całości, posiekanego selera naciowego i ziemniaki a następnie smażyć razem kilka minut. Dodać do podgrzewającego się wywaru/rosołu, dodać pomidory z puszki, fasolkę, sól, pieprz, posiekaną natkę, tymianek i gotować na wolnym ogniu 10-15 minut. Sprawdzić smak i czy ziemniaki są ugotowane, następnie doprawić wedle uznania i ewentualnie lekko zagęścić mąką.

Zupę można podawać dodatkowo z ugotowanym w zupie lub usmażonym oddzielnie mięsem dowolnego rodzaju.