Składniki :

  • 2 papryki – czerwona i żółta
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 2 czerwone cebule
  • świeża bazylia
  • sól,pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • pieczywo np bagietka lub pokrojona w kromki bułka
  • kilka ząbków czosnku [ilość zależna od preferowanej mocy]

Wykonanie :
Papryki pokroić w spore kawałki podobnej wielkości.
Cukinię pokroić w cienkie plasterki.
Cebulę pokroić w cienkie słupki.
Bazylię [listki] drobno posiekać.
Warzywa doprawić do smaku,wymieszać z 4 łyżkami oliwy i dusić 10 minut na grillu na aluminiowej tacce.
Zdjąć warzywa z grilla i wymieszać z octem balsamicznym.
Całość wymieszać z bazylią i doprawić do smaku.
Wcześniej przygotowane kromki krótko zrumienić na grillu.
Czosnkowe ząbki przekroić na pół i natrzeć nimi zgrilowane [ciepłe] pieczywo.
Natarte kromki skropić 2-3 łyżkami oliwy i ułożyć na nich warzywa.