Składniki :

  • 0,5 kg mielonej jagnięciny
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka, majeranek, rozmaryn
  • mąka do panierowania

Sos :

  • 40 dag jogurtu greckiego
  • 1 duży zielony ogórek
  • 5 ząbków czosnku
  • pęczek koperku
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz

Wykonanie :
Na sos :
Ogórka zetrzeć na tarce razem ze skórką, posolić i osączyć z nadmiaru wody na sitku.
Koperek i pietruszkę posiekać drobno.
Jogurt połączyć z ogórkiem, ziołami, i utartym lub przeciśniętym czosnkiem.
Sos odstawić do lodówki na 2h.
Na szaszłyki :
Cebulę i czosnek posiekać dość drobno i dobrze wyrobić z mięsem i 2 łyżkami mą?i.
Doprawić do smaku przyprawami i ziołami.
Z mięsnej masy formować wałki, obtaczać je w mące i nadziewać na patyczki stalowe lub drewniane.
Piec na grillu często obracając aż będą mocno rumiane.
Podawać z sosem tzatziki i zgrillowanym pieczywem.