Składniki :

  • 2 piersi z kurczaka przekrojone wzdłuż
  • 2 cukinie pokrojone w plasterki pod kątem by były większe

Do cukinii :

  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku
  • oregano

Marynata do mięsa :

  • 1 łyżka soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
  • 1 łyżeczka otartej skorki z cytryny
  • 2 przeciśnięte ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżka miodu
  • pół łyżeczki tartego imbiru
  • pół łyżeczki oregano
  • sól, pieprz, chili w płatkach

Sos cytrusowy :

  • sok z 1 pomarańczy
  • sok z połowy cytryny
  • pół szklanki wytrawnego białego wina
  • 3 łyżki miodu
  • łyżka masła
  • łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
  • łyżeczka utartego imbiru
  • sól, pieprz, ewentualnie chili
  • czubata łyżka mąki do zagęszczenia sosu

Wykonanie :

Na początku należy przygotować marynatę do mięsa łącząc wszystkie składniki a następnie dokładnie wymieszać mięso i odstawić do lodówki na noc. Mięso po nocy ugrillować z obu stron na rumiano a pozostałą marynatę dodać do składników sosu cytrusowego. Następnie przejść do zrobienia sosu cytrusowego łącząc wszystkie składniki na patelni i gotując je 10 minut a następnie na koniec lekko zagęszczając sos. Cukinię przyprawić i ugrillować na tackach na rumiano z obu stron. Mięso podawać z cukinią polane sosem razem z młodymi ziemniaczkami.