Składniki :
- 2 piersi z kurczaka przekrojone wzdłuż
- 2 cukinie pokrojone w plasterki pod kątem by były większe
Do cukinii :
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- 1 przeciśnięty ząbek czosnku
- oregano
Marynata do mięsa :
- 1 łyżka soku z pomarańczy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
- 1 łyżeczka otartej skorki z cytryny
- 2 przeciśnięte ząbki czosnku
- 1 czubata łyżka miodu
- pół łyżeczki tartego imbiru
- pół łyżeczki oregano
- sól, pieprz, chili w płatkach
Sos cytrusowy :
- sok z 1 pomarańczy
- sok z połowy cytryny
- pół szklanki wytrawnego białego wina
- 3 łyżki miodu
- łyżka masła
- łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
- łyżeczka utartego imbiru
- sól, pieprz, ewentualnie chili
- czubata łyżka mąki do zagęszczenia sosu
Wykonanie :
Na początku należy przygotować marynatę do mięsa łącząc wszystkie składniki a następnie dokładnie wymieszać mięso i odstawić do lodówki na noc. Mięso po nocy ugrillować z obu stron na rumiano a pozostałą marynatę dodać do składników sosu cytrusowego. Następnie przejść do zrobienia sosu cytrusowego łącząc wszystkie składniki na patelni i gotując je 10 minut a następnie na koniec lekko zagęszczając sos. Cukinię przyprawić i ugrillować na tackach na rumiano z obu stron. Mięso podawać z cukinią polane sosem razem z młodymi ziemniaczkami.