Składniki :

  • 2 piersi z kurczaka pokrojone w grube plasterki
  • 1 słodkie mango
  • 1/3 szklanki soku z pomarańczy
  • 2 łyżki sosu słodko-kwaśnego
  • 1 łyżka keczupu
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz, curry, chili w płatkach
  • 1 łyżka masła

Wykonanie :

Najpierw należy przygotować sos glazurowy do mięsa – mango pokroić, zmiksować na gładko, dodać sok pomarańczowy, sos słodko-kwaśny, keczup, miód, przyprawy i całość dusić na maśle aż odparuje do tego stopnia, że sos stanie się mocno gęsty. Posmakować i po ewentualnym doprawieniu dodać soku z cytryny w razie gdyby sos wyszedł zbyt słodki. Następnie mięso przyprawić solą, pieprzem, curry i chili i posmarować grubo sosem z obu stron. Mięso grillować na rumiano smarując sosem po obu stronach podczas grillowania. Podawać z grillowanymi warzywami i sałatkami.