Składniki :
- – 5 ząbków czosnku, drobno posiekanych
- – 1 duża cebula, starta na tarce o najdrobniejszych oczkach
- – 1 mała papryczka chili, drobno posiekana ( z pestkami lub bez)
- – 500 g chudej zmielonej wieprzowiny
- – 60 g okruchów świeżego chleba
- – 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
- – sól, pieprz
- – mąka do obtoczenia kiełbasek
- – olej do smarowania
- – świeże podłużne bułki
- – cienkie plastry cebuli (po dwa plastry do każdej z bułek), lekko podpieczone na patelni z odrobiną oliwy
- – keczup, musztarda, chrzan i majonez lub sos czosnkowy
Wykonanie :
W dużej misce wymieszać ze sobą bardzo dokładnie czosnek, cebulę, chili, mięso, chleb, tymianek, sól i pieprz. Wilgotnymi dłońmi uformować kiełbaski. Obtoczyć każdą w mące, przełożyć do miseczki, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 45 minut. W tym czasie przygotować grill (może być elektryczny). Jeżeli jest to grill palony -> arkusze folii aluminiowej posmarować olejem, położyć kiełbaski i jeszcze posmarować odrobiną oleju. W przypadku grill’a elektrycznego obędzie się bez folii. Grillować kiełbaski 15 minut w wysokiej temperaturze, często obracając, aż będą dobrze upieczone. Podawać w bułce z podpieczoną cebulą i polaną dowolnymi dodatkami.