Składniki :

  • 3 ugotowane duże bataty
  • sól, chili w płatkach
  • 2 duże steki surowego tuńczyka do uparowania lub 3 puszki tuńczyka dobrej jakości w kawałkach [wiadomo,że świeży absolutnie bez porównania ale nie zawsze da się takowego kupić więc można go zastąpić wersją z puszki w dobrej jakości]
  • 1 cebula czerwona pokrojona w kostkę
  • 6 ząbków czosnku drobno posiekanych
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • łyżka masła do usmażenia czosnku i cebuli

Salsa do podania :

  • 2 cukinie
  • 2 pomidory
  • 2 ogórki
  • 1 mango
  • pęczek kolendry
  • sól, chili świeże i miód do smaku
  • 3 łyżki dżemu morelowego
  • łyżka masła

Wykonanie :

Cebulę i czosnek usmażyć na maśle i ostudzić. Przygotowane składniki na burgera ze sobą wymieszać, doprawić, uformować burgery, opanierować i grillować na rumiano z obu stron. Składniki na salsę pokroić w kostkę i wszystkie podsmażyć na maśle. Następnie przyprawić do smaku przyprawami, miodem i podawać na burgerach.