Składniki :
- 3 ugotowane duże bataty
- sól, chili w płatkach
- 2 duże steki surowego tuńczyka do uparowania lub 3 puszki tuńczyka dobrej jakości w kawałkach [wiadomo,że świeży absolutnie bez porównania ale nie zawsze da się takowego kupić więc można go zastąpić wersją z puszki w dobrej jakości]
- 1 cebula czerwona pokrojona w kostkę
- 6 ząbków czosnku drobno posiekanych
- 1 jajko
- bułka tarta
- łyżka masła do usmażenia czosnku i cebuli
Salsa do podania :
- 2 cukinie
- 2 pomidory
- 2 ogórki
- 1 mango
- pęczek kolendry
- sól, chili świeże i miód do smaku
- 3 łyżki dżemu morelowego
- łyżka masła
Wykonanie :
Cebulę i czosnek usmażyć na maśle i ostudzić. Przygotowane składniki na burgera ze sobą wymieszać, doprawić, uformować burgery, opanierować i grillować na rumiano z obu stron. Składniki na salsę pokroić w kostkę i wszystkie podsmażyć na maśle. Następnie przyprawić do smaku przyprawami, miodem i podawać na burgerach.