Składniki :

  • 4 duże filety z dorsza
  • domowe lub kupne zielone pesto [szklanka]
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz, chili w platkach
  • 3 przeciśnięte ząbki czosnku
  • 2 szklanki pomidorków koktajlowych
  • łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy z chili
  • 1 mała cebulka drobno posiekana
  • natka pietruszki do podania

Wykonanie :

Dorsza przyprawić solą, pieprzem, chili, przeciśniętym czosnkiem, sokiem cytrynowym, oliwą i rozpuszczonym masłem oraz obłożyć pesto i zawinąć całość w folię aluminiową. Grillować zawinięte większość czasu a następnie pod koniec otworzyć paczuszkę i grillować otwarte co jakiś czas polewając rybę wytworzonym sosem. W tym czasie na tacce grillować cebulkę z pomidorkami wymieszanymi z oliwą i solą. Gotowego dorsza podawać z pomidorkami z cebulką posypane natką a dodatkowo serwować z sałatkami i ziemniakami.