Składniki :
- 4 duże filety z dorsza
- domowe lub kupne zielone pesto [szklanka]
- sok z cytryny
- sól, pieprz, chili w platkach
- 3 przeciśnięte ząbki czosnku
- 2 szklanki pomidorków koktajlowych
- łyżka masła
- 2 łyżki oliwy z chili
- 1 mała cebulka drobno posiekana
- natka pietruszki do podania
Wykonanie :
Dorsza przyprawić solą, pieprzem, chili, przeciśniętym czosnkiem, sokiem cytrynowym, oliwą i rozpuszczonym masłem oraz obłożyć pesto i zawinąć całość w folię aluminiową. Grillować zawinięte większość czasu a następnie pod koniec otworzyć paczuszkę i grillować otwarte co jakiś czas polewając rybę wytworzonym sosem. W tym czasie na tacce grillować cebulkę z pomidorkami wymieszanymi z oliwą i solą. Gotowego dorsza podawać z pomidorkami z cebulką posypane natką a dodatkowo serwować z sałatkami i ziemniakami.