Składniki :
- 1 duży kalafior pokrojony w plastry tak, by każdy plaster zawierał kawałek korzenia dzięki czemu plasterki zachowają formę i nie będą się rozpadać
Gremolata :
- po 1 łyżce oleju, oliwy i rozpuszczonego masła
- 1 posiekana papryczka chili
- sól, pieprz
- przeciśnięte 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka aceto balsamico lub soku cytrynowego
- 4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanych orzeszków piniowych
Wykonanie :
Przygotować aluminiowe tacki i rozłożyć na nich papier do pieczenia a na nim przygotowane plastry kalafiora. Przygotowaną gremolatą posmarować grubo plasterki kalafiora z obu stron i grillować na rumiano często obracając i dokładając gremolaty w razie potrzeby. Sprawdzać wykałaczką czy kalafior mięknie uważając, by go nie przeciągnąć by się nie rozpadał. Podawać z sałatkami lub jako wegetariański zamiennik mięsa.
Kalafior można podawać jako wegański zamiennik ale gremolatę należy przygotować bez dodatku masła.