• 1 duży kalafior pokrojony w plastry tak, by każdy plaster zawierał kawałek korzenia dzięki czemu plasterki zachowają formę i nie będą się rozpadać
  • po 1 łyżce oleju, oliwy i rozpuszczonego masła
  • 1 posiekana papryczka chili
  • sól, pieprz
  • przeciśnięte 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka aceto balsamico lub soku cytrynowego
  • 4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanych orzeszków piniowych

Przygotować aluminiowe tacki i rozłożyć na nich papier do pieczenia a na nim przygotowane plastry kalafiora. Przygotowaną gremolatą posmarować grubo plasterki kalafiora z obu stron i grillować na rumiano często obracając i dokładając gremolaty w razie potrzeby. Sprawdzać wykałaczką czy kalafior mięknie uważając, by go nie przeciągnąć by się nie rozpadał. Podawać z sałatkami lub jako wegetariański zamiennik mięsa.

Kalafior można podawać jako wegański zamiennik ale gremolatę należy przygotować bez dodatku masła.