Składniki :
- 0,5 kg cielęciny [można zastąpić wołowiną]
- 1 zielona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 ostre chili
- 1 czerwona cebula
- 5 ząbków czosnku
- 2 puszki rozdrobnionych pomidorów
- 2l rosołu drobiowego
- pół szklanki pasty ajvar
- ugotowany ryż jaśminowy do podania
- łyżka masła
- 3 liście laurowe, sól, łyżeczka słodkiej czerwonej papryki, tymianek do smaku
- natka pietruszki do podania
Wykonanie :
Mięso po pokrojeniu przyprawić wszystkimi przyprawami poza ziołami i wymieszać z posiekaną cebulą, chili, czosnkiem i paprykami i wysmażyć na rumiano na maśle. Do gorącego rosołu dodać pomidory z puszki, wysmażone mięso z dodatkami, liście laurowe, tymianek, pastę ajvar i całość gotować 1h. Sprawdzić smak i miękkość mięsa, doprawić w razie potrzeby i gotować jeszcze jakiś czas jeśli mięso tego wymaga. Podawać z ryżem i natką pietruszki.