Składniki :

  • 0,5 kg cielęciny [można zastąpić wołowiną]
  • 1 zielona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 ostre chili
  • 1 czerwona cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 puszki rozdrobnionych pomidorów
  • 2l rosołu drobiowego
  • pół szklanki pasty ajvar
  • ugotowany ryż jaśminowy do podania
  • łyżka masła
  • 3 liście laurowe, sól, łyżeczka słodkiej czerwonej papryki, tymianek do smaku
  • natka pietruszki do podania

Wykonanie :

Mięso po pokrojeniu przyprawić wszystkimi przyprawami poza ziołami i wymieszać z posiekaną cebulą, chili, czosnkiem i paprykami i wysmażyć na rumiano na maśle. Do gorącego rosołu dodać pomidory z puszki, wysmażone mięso z dodatkami, liście laurowe, tymianek, pastę ajvar i całość gotować 1h. Sprawdzić smak i miękkość mięsa, doprawić w razie potrzeby i gotować jeszcze jakiś czas jeśli mięso tego wymaga. Podawać z ryżem i natką pietruszki.