Składniki :

  • 1 kg chudej wołowiny
  • 2 białe cebule
  • 1 główka czosnku
  • 2 szklanki passaty pomidorowej
  • 3l rosołu drobiowego
  • 1 puszka białej fasoli
  • olej do smażenia
  • mąka
  • 1 duże świeże chili

Przyprawy i pasty :

  • 2 łyżki sosu śliwkowego tkemali
  • 2 łyżki pasty adżika pikantna
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka przyprawy hop-suneli
  • 1 duża laska cynamonu
  • 1 łyżka ostrej, słodkiej i wędzonej papryki
  • ziela angielskie, liście laurowe

Dodatki do podania :

  • 1 szklanka ugotowanego ryżu
  • pęczek kolendry

Wykonanie :

Mięso pokroić w kostki lub zmielić. Przyprawić wszystkimi przyprawami suchymi i mąką a następnie usmażyć na rumiano na oleju. Rosół zagotować i dodać usmażone mięso, ziela angielskie, liście laurowe, cynamon, passatę, przekrojone wzdłuż chili i gotować na średnim ogniu pod przykryciem. Następnie rozgrzać olej na patelni, dodać pokrojoną w piórka cebulę a następnie dodać do niej pokrojony w grube kawałki czosnek. Smażyć około minuty cały czas mieszając a następnie dodać sos tkemali, pastę adżika i dusić całość często mieszając aż cebula mocno zmięknie. Dodać do rosołu z mięsem. Po upływie 30 minut sprawdzić smak zupy i doprawić do smaku. Zupę gotować odpowiednio długo – w zależności którą opcję mięsa wybraliście – w kawałkach wołowina będzie się gotować znacznie dłużej niż wersja zmielona. Następnie gdy zupa będzie gotowa i doprawiona ostatecznie do smaku należy dodać fasolę i wcześniej ugotowany ryż bez soli. Gotować razem 10 minut i podawać posypaną kolendrą. Wedle uznania zupę można lekko zagęścić mąką.