Składniki :
- 1 kg chudej wołowiny
- 2 białe cebule
- 1 główka czosnku
- 2 szklanki passaty pomidorowej
- 3l rosołu drobiowego
- 1 puszka białej fasoli
- olej do smażenia
- mąka
- 1 duże świeże chili
Przyprawy i pasty :
- 2 łyżki sosu śliwkowego tkemali
- 2 łyżki pasty adżika pikantna
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka przyprawy hop-suneli
- 1 duża laska cynamonu
- 1 łyżka ostrej, słodkiej i wędzonej papryki
- ziela angielskie, liście laurowe
Dodatki do podania :
- 1 szklanka ugotowanego ryżu
- pęczek kolendry
Wykonanie :
Mięso pokroić w kostki lub zmielić. Przyprawić wszystkimi przyprawami suchymi i mąką a następnie usmażyć na rumiano na oleju. Rosół zagotować i dodać usmażone mięso, ziela angielskie, liście laurowe, cynamon, passatę, przekrojone wzdłuż chili i gotować na średnim ogniu pod przykryciem. Następnie rozgrzać olej na patelni, dodać pokrojoną w piórka cebulę a następnie dodać do niej pokrojony w grube kawałki czosnek. Smażyć około minuty cały czas mieszając a następnie dodać sos tkemali, pastę adżika i dusić całość często mieszając aż cebula mocno zmięknie. Dodać do rosołu z mięsem. Po upływie 30 minut sprawdzić smak zupy i doprawić do smaku. Zupę gotować odpowiednio długo – w zależności którą opcję mięsa wybraliście – w kawałkach wołowina będzie się gotować znacznie dłużej niż wersja zmielona. Następnie gdy zupa będzie gotowa i doprawiona ostatecznie do smaku należy dodać fasolę i wcześniej ugotowany ryż bez soli. Gotować razem 10 minut i podawać posypaną kolendrą. Wedle uznania zupę można lekko zagęścić mąką.